2009年5月16日星期六

曹Sir過招

曹仁超訪問
http://obelia2.blogspot.com/2009/05/dialogue-with-cho-chi-ming.html

最得意訪問唔係信報、壹周刊而係年青人雜誌Milk所做,效果異常奇妙。

有幾點要highlight,曹Sir平時專欄唔會寫

  • 「孭個龜殼做蝸牛」是我們SET出來的RULES嘛!
  • 我可以教你的,不是你的人格會否優雅,而是「如何在不犯法的情況之下發財」,這其實是大學應該提供的教育,但這些都不能公開,說出來便會被責罵為「衰人」。
  • 每一代人都要找突破點去隊冧上一代,你們這一代人連找破綻都不去想不去做,又如何突破呢?
  • 房地產不跌,你們又如何上位呢?你們賺埋賺埋的錢只得三個選擇:第一個選擇─買樓,一炮過,供一世,條命賣給我們;第二個選擇─租樓,凌遲,每個月割一塊肉;第三個選擇─瞓街。你們跑不掉的,甫進入這個系統,就不斷被我們吸水......
相信好多讀者跟我一樣,報以會心微笑。

全文最值得細味是「如何突破上一代」, 大家可留言討論一下。

後記: 

曹Sir對X世代的建議

(節錄 2009年5月18日 信報.投資者筆記)

兩星期前我老曹接受milk雜誌訪問(代表年輕一代嘅雜誌),該雜誌記者認為我地呢一代(戰後嬰兒一代)佔去香港一切美好嘅東西,而令佢地X一代對 未來期望變得暗淡及灰心。如此充滿怨氣嘅結論都幾有趣。我地不妨睇睇南韓嘅年輕一代,佢地充滿創意;再睇番香港年輕一代,唔少卻變成電車男或御宅女。我老 曹請香港X一代年輕人開拓你們嘅新天地,只有創意才可改變未來,而非抱怨。何況今天阻礙年輕一代上位嘅唔係我地呢一代(戰後嬰兒),而係中國人嘅家族觀 念。

香 港企業最基本單位係「家族企業」。中國人經營嘅企業,凡事以「家」為重,家長喺企業中地位接近不可挑戰,經常以家規、家法取代企業管理;加上親疏有別嘅人 際關係,即家人關係、熟人關係及生人關係三大規範;家人待遇最好、熟人次之、生人更次之。往往將家族利益凌駕於企業利益之上。响咁情況下,非家族成員又點 會忠心於企業?唔少企業所有重要職位幾乎全由家族成員佔據,令真正有用嘅人才好難進入內部核心階層,形成人治企業。大家喺企業內重感情、親情、人情,輕正 義、公理、原則。所以中國企業大部分都大不了,因為冇健全制度,亦不太講法制,所謂股東會、董事會、監事會,喺人治下根本上無法發生作用,往往變成個人主 導(即主席話事);再加上「子承父業」乃必然趨勢,影響企業與員工關係,繼而降低員工嘅積極性。當創業一代漸由核心層退出來由第二代接手,問題便浮現。 1997年香港經濟停滯不前,家族企業係最大原因,而唔係我地呢一代(戰後嬰兒)阻住X一代上位。事實上,係中國人嘅家族觀念令X一代無法憑實力獲得重用 而怨聲載道。

http://www.hkej.com/template/dnews/jsp/detail.jsp?dnews_id=917&title_id=105239


曹Sir
高手,真係高手! 向你致敬,絕妙度:100分!

相關文章 :

3 留言:

湯記 說...

哈,多謝轉載

不過話時話,看他的訪問,真的不是會進軍大陸的人.他們的恐懼,對很多人來說,真的微不足道.

立邦毅德.Alpha研究所 說...

好文轉載,樂意之至。

他們那一代確實恐懼, 我們這一代根本當作平常事, 下一代更有客觀條件融合。

曹Sir話:「每一代人都要找突破點去隊冧上一代,你們這一代人連找破綻都不去想不去做,又如何突破呢?」

的確是這一代人的特性, 我覺得這一代優勢在高速學習能力以及Web2.0, 如果能同時培養出上一代的「勤力」特性,相信可以打開缺口。

你又點睇?

湯記 說...

很同意二十來﹙甚至三十出頭﹚的香港人其實真的不夠上一輩的勤奮.在曾經任職過的幾間公司,不少這樣年紀的人﹙尤其男性﹚都好鍾意玩或者買嘢、換機.
大概是成長時期的物質已經頗豐裕了,長大後就懂得享受,鍾意抽時間玩,唔似以前的人成日做到無停手﹙或者係因為這一代人有「分三心兩意」的生活能力吧﹚.

Like 此文章(需Login facebook)

facebook comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

隨意點擊

Login facebook 俾個 Like!

訂閱Alpha研究所

VHSI

alpha followers

熱 門 文 章

Labels

我 的 網 上 書 架

--!>
此小工具發生錯誤

網誌清單

關 於 本 人

我的相片

國際技術分析師協會認可分析師(CFTe),立志成為技術分析一代宗師,著有人氣逾30萬、技術分析網誌──Alpha研究所(http://alpha-lab.blogspot.com/),認為沒有天才這回事,致力點滴耕耘「一萬小時成才法則」,相信「新手看價、老手看量、專業看時」,咀邊經常掛著一句: 「Market Timing」~

聯絡: tgwmailbox-contact@yahoo.com.hk

Beauty's Timing

搜 尋 此 網 誌

同 時 收 看

此小工具發生錯誤